Hero  mg 2000

Izvedbe svakodnevice u Vitićevom neboderu i okolici su vodstva kroz svakodnevni život u privatnom stanu, zgradi i njenoj okolici namijenjena široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života; na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu. Vođene šetnje održane 20., 21. i 22. rujna otkrivale su nam značaj stambenog bloka, kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić, kao i drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u neposrednoj blizini, u kontekstu moderne arhitekture Zagreba. Izvedbe svakodnevice uključile su i javni razgovor na temu stanovanja i arhitekture Vitićevog nebodera i okolice, koji se održao 2. listopada u Književnom klubu Booksa. 

Voditelji: Boris Bakal (intermedijalni umjetnik, predstavnik projekta "Vitić pleše"), Tamara Bjažić Klarin (arhitektica i povjesničarka arhitekture), Robert Loher (arhitekt i stanar Vitićevog nebodera) i Sunčica Pleština (savjetnica za odnose s javnošću i stanarka Vitićevog nebodera). Razgovor s voditeljima vodstava moderirala je Mia Bogovac.

Zahvaljujemo svim građanima na interesu i sudjelovanju te književnom klubu Booksa na suradnji i ustupanju prostora za održavanje razgovora!

Fotografije: Petra Slobodnjak / Tjaša Kalkan

Video: Miran Krčadinac Flock

Izvedbe svakodnevice jedna je od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Čine je aktivnosti inkluzivnog tipa usmjerenog na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani će imati priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Također će sudjelovati i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu. Izvedbe će obuhvatiti akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.

Organizacija vodstava je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva. 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti