Hero cos   pou   web lead 2

Razgovor se održava 15. rujna 2020. u 17 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 68, a dio je programa Izvedbe svakodnevice u POU-u, u sklopu kojeg su se u učilištu održala i tri stručna vodstva.

Razgovor je namijenjen široj publici s ciljem upoznavanja  svakodnevnog života u jednoj specifičnoj arhitekturi, te uzajamnoj vezi arhitekture i života. Govorit ćemo na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu otkrivajući značaj objekta kojeg su projektirali arhitekti Radovan Nikšić i Ninoslav Kučan, te arhitekt i dizajner opreme i pokretnog mobilijara Bernardo Bernardi.

 

Ulaz je slobodan!

 

Sugovornici: Ana Majurić (voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb), Jasna Galjer (redovita profesorica u trajnom zvanju Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, predstojnica Katedre za teoriju umjetnosti), Višnja Vidmar (polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu) i Damir Gamulin (dizajner, bavi se oblikovanjem kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru).

Termin:

Utorak, 15. rujna 2020. u 17.00 sati. Predviđeno trajanje razgovora je 2 sata.

 

Lokacija:

Pučko otvoreno učilište u Zagrebu

Ulica grada Vukovara 68,

Sažete biografije voditelja

 

Ana Majurić diplomirala je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 17 godina radi u obrazovanju odraslih, na provedbi programa i projekata u obrazovanju odraslih i kulturi te na provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Predaje engleski jezik odraslim polaznicima te prevodi i lektorira. Završila je Curriculum Globalae, program edukacije trenera u obrazovanju odraslih te povremeno vodi treninge za zaposlenike u ustanovama za obrazovanje odraslih. U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb radi od 2006. godine, trenutačno kao voditeljica Odjela za kulturu i nakladništvo te pomoćnica ravnatelja POU Zagreb.

 

Jasna Galjer diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti istog Fakulteta. Do 2001. radila je kao kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje je vodila zbirku dizajna i arhitekture, od 1999. u zvanju muzejske savjetnice. Od 2001. zaposlena je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od 2019. redovita profesorica u trajnom zvanju, predstojnica je Katedre za teoriju umjetnosti. Znanstveno se usavršavala na uglednim sveučilištima i znanstvenim ustanovama (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Ghentu, INHA, Paris), sudjelovala na brojnim znanstvenim skupovima u inozemstvu (SAD, Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Austrija).

 

Višnja Vidmar, rođena u Zagrebu 1947. godine, diplomirala je kemijsko inženjerstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Gotovo čitav radni vijek radila je u Nikoli Tesli/Ericsson Nikoli Tesli na poslovima više specijalistice na poslovima istraživanja i razvoja, normizacije i kvalitete, do umirovljenja 2005. godine. Od tada je polaznica i animatorica radionica i kolegija Sveučilišta za treću životnu dob (STŽD) Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu: od slikanja, fotografije i informatike, do niza kolegija iz područja opće kulture. Aktivno sudjeluje u EU projektima POUZ-a koji uključuju polaznike treće životne dobi. Članica je uredništva časopisa STŽD-a Treća mladost za koji piše i fotografira od 2009. godine.

 

Damir Gamulin diplomirao je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se oblikovanjem i istraživačkim radom kroz različite medije, tehnologije i pristupe, a posljednjih nekoliko godina izraženije oblikovanjem u prostoru. Samostalno i u različitim suradnjama razvija metode integriranog oblikovanja,  uređivanja i intepretiranja sadržaja kao nadogradnje osnovne dizajnerske aktivnosti. Dobitnik je BigSee Nagrade za oblikovanje interijera za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); BigSee Nagrade za oblikovanje u drvu za Mini-kino Rijeka (s A. Sevšekom); Velike nagrade 52. zagrebačkog salona, Nagrade hrvatske sekcije AICA-e i Priznanja HDD-a za Memorijalni centar Lipa pamti (s A. Sevšekom);  Počasne diplome ZGRAF12 za Minus3; Nagrade Neven Šegvić za knjigu i izložbu “Prostori su-djelovanja” (s A. Sevšekom i M. Mrduljašem); Nagrade Vladimir Nazor, nagrade Bernardo Bernardi, te ICOGRADA Excellence Award za Gradsku knjižnicu u Labinu (s M. Grubišom, I. Presečanom i I. Žalac); počasnog priznanja HDD-a za vizualni identitet Galerije Miroslav Kraljević; Nagrade HDD-a za vizualni identitet ZagrebDox-a, te Judges Choice priznanja NY TypeDirectorsCluba.

O programu

Izvedbe svakodnevice jedna je od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice, s aktivnostima inkluzivnog tipa usmjerenog na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani imaju priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene, te sudjeluju i u procesu dokumentiranja i ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.

 

Izvedbe su obuhvatile akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je bio aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.

Razgovor se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

Kontakt: Helena Tokić Jurković, voditeljica projekta, 091 23 33 360

 

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vam omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.

Politika privatnosti